CSM Constanța-STEAUA 88-90. Godfrey, MVP-ul meciului

Steaua a obținut o victorie foarte importantă la Constanța în primul meci al etapei a 19-a a Diviziei A la baschet masculin. Victoria a fost una dramatică, în ciuda faptului că Steaua a pornit meciul ca din tun. MVP-ul meciului a fost Jarred Godfrey, cu un număr impresionant de aruncări de 3 puncte reușite și câteva slam dunk-uri spectaculoase. Mult mai importante decât reușitele lui sunt momentele cheie când le-a reușit, imediat după ce adversarii se apropiau pe tabelă sau după ce au trecut temporar în avantaj.
În primele 5 minute, meciul a fost echilibrat. Cele 2 echipe au alternat la conducerea meciului, scorul la jumătatea primului sfert fiind 13-10 pentru Steaua. A ieșit în evidență americanul Godfrey cu un slam dunk spectaculos după ce și-a evitat, în aer, adversarul.
Scorul a devenit rapid 22-13 pentru Steaua până la primul timeout cerut de gazde, în minutul 7:36. Imediat după timeout, CSM Constanța a încercat să oprească tăvălugul stelist cu un coș de 3 puncte, mai mult de moral. Nu a fost decât un foc de paie. Steaua a reluat recitalul, scorul după primul sfert fiind 29-18 pentru Steaua, în evidență ieșind americanii Wiley cu al doilea coș de 3 puncte din meci și Gordon cu un slam dunk.
Statisticile primului sfert:
Godfrey – 9 puncte
Wiley și Mandache – câte 6 puncte
Hicks – 4 puncte
Gordon și Brown – câte 2 puncte
Gazdele au început bine sfertul 2 reducând scorul la 29-22.
Mandache a întrerupt elanul gazdelor cu un coș de 3 puncte, scorul devenind 32-22.
A urmat o serie de ratări de sub panou, de ambele părți. Perioada slabă s-a încheiat cu câte 2 coșuri de 3 puncte de fiecare echipă, scorul la finalul minutului 3 fiind 35-25. Următorul minut a fost la fel de echilibrat, scorul după minutul 4 fiind 39-29. CSM Constanța a cerut timeout.
Timeout-ul s-a dovedit inspirat pentru gazde. Imediat, au reușit să reducă din diferență la 39-34, prin coșul de 3 puncte al lui Oprean și cel de 2 puncte al lui Andrieș.
42-34. Godfrey a reușit un important coș de 3 puncte, chiar când Steaua trecea prin momente dificile și era nevoie de întreruperea momentului bun al adversarilor.
Pe finalul primei reprize, ambele echipe aveau câte 4 pedepse personale, astfel că orice fault s-a penalizat cu câte 2 aruncări libere. Steaua a avut o perioadă foarte slabă, jucătorii erau de nerecunoscut față de ce jucaseră până atunci. Foarte multe pase simple date direct în aut, foarte multe ratări de sub panou, foarte multe faulturi care au dus la aruncări libere pentru adversari. Ritmul scăzut de joc devenise îngrijorător.
Mai grav în jocul Stelei au fost momentele de lipsă de concentrare din finalul primei reprize. Steaua a avut procentaj scăzut la aruncările libere, iar Wiley a ajuns de la o pedeapsă personală la 3. Adică practic la 2 faulturi de eliminarea definitivă din joc. Urma să joace sub această presiune în ultimele 20 de minute, în condițiile în care se știe că, la baschet, în ultimele minute al ultimul sfert, mai mult trebuie să faultezi decât să joci.
Scorul la pauză a fost 46-42 și a urmat o repriză grea pentru Steaua.

Statisticile primei reprize:
Godfrey – 14 puncte
Wiley și Mandache – câte 9 puncte
Gordon – 6 puncte
Hicks și Brown – câte 4 puncte
De remarcat o realitate. Spectacolul a fost asigurat de baschetbaliștii americani. Nu sunt neapărat mult mai buni, unii chiar nu sunt mai buni decât cei români, dar sunt dispuși să-și asume să iasă din tiparul tactic, din tiparul combinațiilor exersate la antrenament. Singurii care au reușit slam dunk-uri și care, în mod exagerat, au aruncat de 3 puncte din orice poziție. Sunt departe de valoarea din NBA, dar stilul este același.

Jarred Godfrey, când juca pentru Purdue University Fort Wayne, Statul Indiana
Sursa pozei: site-ul basketball.eurobasket.com
CSM Constanța a început în forță repriza secundă reușind să se apropie la un singur punct diferență.

Imagine de la încălzirea echipei de dinaintea reprizei a doua
A urmat o ratare imensă de sub panou a Stelei. Gordon a pornit din afara semicercului, s-a strecurat printre 2 adversari, dar a ratat incredibil de sub panou.
A fost primul moment în care Steaua s-a simțit în pericol. Echipa era debusolată și degringolada din finalul primei reprize părea că va continua și în a doua. În acel moment, Godfrey a reușit 2 coșuri consecutive de 3 puncte ducând scorul la 52-45 și a readus încrederea roș-albaștrilor.
Imediat, gazdele au cerut timeout. La reluare, fenomenalul Godfrey a reușit încă un coș de 3 puncte cu o aruncare aproape de la colțul terenului. Steaua a făcut ceea ce a trebuit, a tăiat posibilul efect al timeout-ului.
Din păcate, imediat după această perioadă bună, a apărut o perioadă de lipsă de concentrare: pase simple trimise la adversar sau în afara terenului, atacuri previzibile și aproape 2 minute fără coș marcat.
Steaua a cerut timeout la scorul de 55-51, lucru care s-a dovedit util. La prima fază de atac, Godfrey a făcut 58-51 cu încă un coș din afara semicercului.
Ulterior, a urmat cea mai neagră a meciului. Ambele echipe au intrat în blackout, greșeli repetate de parcă uitaseră cu toții baschetul. A apărut și o stare de nervozitate la jucătorii și antrenorii ambelor echipe. Arbitrul a fost nevoit să întrerupă în mai multe rânduri jocul pentru a-i potoli pe antrenorii celor două echipe și chiar pentru a preveni cedarea nervilor pe teren. Totodată și arbitrul a considerat că nu trebuia să dea fault la câteva recuperări de sub panou lăsând jocul liber.
Gazdele au reușit să-și revină primele după perioada slabă și reușesc 2 coșuri prin americanii Pratt și Stevenson, scorul devenind 60-56 pentru Steaua. La acest scor, Wiley a comis al 4-lea fault personal, constănțenii transformând apoi doar o liberă, scor 60-57.
Pentru a încerca să oprească perioada neagră, antrenorul portughez al Stelei, Pedro Monteiro, a solicitat un nou timeout. Echipa părea că se sufocă pe teren, părea că cedează atât fizic, cât și psihic.
Timeout-ul nu a avut efectul dorit, Steaua a ratat un contraatac imediat după o recuperare. Se vedea lipsa de încredere. Apoi, gazdele s-au apropiat la un punct, 60-59.
Chiar la intrarea în ultimul minut al sfertului 3, Godfrey a oferit o gură de oxigen echipei cu un nou coș de 3 puncte. Scorul a devenit 63-59, Steaua având nevoie de această diferență pentru liniște.
Finalul sfertului 3 nu a fost cel dorit, după ratarea lui Brown-Soares, CSM Constanța a marcat coș de 3 puncte prin Oprean, unul dintre cei mai buni jucători ai gazdelor.
Scor după sfertul 3, 63-62 pentru Steaua.

În pauza de 2 minute dintre sferturi, la stația de amplificare a sălii s-a pus melodia ”Listen to Your Heart” a trupei Roxette mixată pe Deep House, parcă dorindu-se să li se transmită jucătorilor că finalul meciului trebuie jucat cu inima înainte de orice strategie de joc.
Început de coșmar pentru Steaua în sfertul 4. CSM Constanța a trecut pentru prima dată în avantaj după coșul lui Pratt, scor 64-63. Nu scorul era problema, ci faptul că Steaua era în scădere de formă, iar Constanța venea tare din urmă.
64-65. Gordon a readus pe Steaua în avantaj.
65-65. Pratt a egalat transformând una dintre cele 2 libere.
67-65. Stevenson, celălalt american al gazdelor, a marcat un coș norocos, mingea intrând după ce s-a plimbat pe inel vreo 3 secunde.
Un nou moment greu pentru Steaua, 67-65 pentru CSM Constanța și atacul. Atunci Godfrey a mai reușit o minune. A reușit un capac perfect executat recuperând mingea, o acțiune individuală până sub celălalt panou unde a fost faultat și a obținut 2 libere și posesia deoarece faultul fusese antisportiv. A transformat ambele libere pentru a egala la 67, apoi posesia a valorificat-o printr-o deschidere în lateral pentru Mandache care a realizat o aruncare perfectă, coș cu boltă pe centrul inelului. 70-67 pentru Steaua.
73-70 pentru gazde după 2 coșuri de 3 puncte ale lui Oprean. Timeout Steaua pentru refacerea moralului.

Imagine din timpul ultimului timeout solicitat de antrenorul Pedro Monteiro
Pe parchet, jucătorii ambelor echipe simțeau presiunea finalului. S-a jucat mai mult din elan pe final. O perioadă de câteva minute, CSM Constanța părea că a preluat controlul jocului.
La scorul de 75-74 pentru adversari, încă o fază spectaculoasă marca Godfrey.Pasa primită de la Gordon a fost inexactă și părea prea tare pentru a putea fi prinsă. Godfrey a găsit soluția, a reușit imposibilul: a prins mingea și a aruncat instant din alergare. Coș de 3 puncte din lateral fiind și faultat pe aruncare. Scorul a devenit 78-75 pentru Steaua.
Wiley a fost faultat sub panou, a transformat și scorul devenea 80-75. În acel moment, cu 3 minute înainte de final, Steaua era într-o poziție dominantă total. Pe lângă avansul de 5 puncte, aveau și adversarii 5 pedepse personale în sfertul 4, iar Steaua doar 2.Adică orice fault al lor însemna automat o serie de 2 libere. Steaua își permitea să faulteze, adversarii nu.
De remarcat și stăpânirea de sine a lui Wiley. Deși încă din sfertul 3 se afla la un fault de eliminare, el a terminat pe parchet meciul și nu s-a ferit să încerce recuperări.
Imediat după timeout-ul gazdelor, Godfrey a mai reușit un coș de 3. 84-75 pentru Steaua și totul părea gata. Dar, CSM Constanța mai avea resurse, iar Steaua s-a relaxat prematur. Finalul a fost incendiar.
77-84. Andrieș reduce din diferență.
80-84. Oprean marchează de 3 puncte. Imediat Mandache ratează de sub panou.
82-84. Cu 20 de secunde înainte de final, Stevenson valorifică ambele libere. Totodată și Steaua ajunge la 5 pedepse personale.
Imediat după coș, constănțenii au rămas cu echipa sus și au pus presiune pe repunerea Stelei. Steliștii s-au descurcat excelent și i-au obligat pe constănțeni să faulteze pentru a mai avea șanse.
82-86. Cel faultat, Hicks, a transformat ambele libere. A doua a fost cu mari emoții, mingea s-a plimbat pe inel până a intrat.
84-86. Steaua a comis un fault pentru a bloca începerea atacului advers. Cele 2 libere au fost valorificate de adversari.
84-88. SLAM DUNK GODFREY! Godfrey și-a încununat cu succes prestația din întregul meci cu un slam dunk cu 7 secunde înainte de final.
86-88. Steaua a jucat strategic bine, din nou. Fault imediat după repunere. Oprean a transformat ambele libere.
86-90. CSM Constanța a faultat și ea imediat după repunerea Stelei în speranța că Steaua va rata măcar o liberă. Nu a fost cazul, Godfrey a transformat cu siguranță. Mai erau 4 secunde până la final.
88-90. Strategie perfectă a Stelei. Fiind doar 4 secunde până la final, steliştii au ales să nu mai faulteze. I-au lăsat pe adversari să avanseze, i-au blocat cât să le întârzie atacul, coșul venind prea târziu.

Sursa pozei: pagina de Facebook a clubului Steaua
Victorie foarte importantă pentru Steaua. Se poate spune că se văd sferturile de finală ale campionatului. Sunt șanse reale de calificare în sferturi, apoi Steaua trebuie să încerce să lupte pentru calificarea în cupele europene. Istoria obligă Steaua facă performanță.
Statisticile finalul meciului:
Godfrey – 41 puncte (45% din punctele echipei)
Wiley – 13 puncte
Mandache – 12 puncte
Hicks și Gordon – câte 10 puncte
Brown – 4 puncte
Jarred Godfrey a fost MVP-ul meciului. În foarte multe momente, Godfrey a reușit să marcheze coșuri care au dus la revenirea echipei din momente dificile. Americanul de 24 de ani a făcut în multe momente imposibilul pentru echipă când jocul nu mergea sau colegii își pierdeau încrederea. Fără să exagerez, a fost precum Chipirliu la fotbal.